Pages Menu
Categories Menu

Produkty pochodzenia ekologicznego, to korzyść?

Produkty pochodzenia ekologicznego – naturalne źródło witaminy C

Produkty pochodzenia ekologicznegoProdukty pochodzenia ekologicznego to najczęściej źródło witamin, a wśród nich ważną rolę pełni witamina C. Zazwyczaj kojarzymy z cytrusami – pomarańczami czy cytrynami, ale istnieje o wiele więcej owoców, które zawierają jej bogactwo w najlepiej przyswajalnej formie. Jedną z roślin, które obfitują w naturalną witaminę C, jest malpigia granatolistna, inaczej nadgwiazdka granatolistna, wiśnia z Barbados albo acerola.

Co warto wiedzieć o aceroli?

Malpigia granatolistna (Malpighia glabra L.) jest rośliną, która występuje naturalnie na terenie Ameryki Północnej, w szczególności w Teksasie oraz w Meksyku, a także w Ameryce Środkowej i północnych obszarach Ameryki Południowej. Acerola ma postać rozłożystego krzewu lub niskiego drzewa, które osiąga 2-3 metry wysokości i wydaje charakterystyczne czerwone owoce o lekko spłaszczonym kształcie. W smaku są bardzo kwaśne i soczyste. Można spożywać je na surowo lub też przygotowywać z nich różne przetwory, na przykład soki, napoje, dżemy.

Produkty pochodzenia ekologicznego mają wiele zalet, a owoce aceroli zawierają dużą ilość witaminy C – 100 g owoców posiada 1400–2500 mg tej witaminy. To 30 razy więcej witaminy C niż cytryna! Właśnie to powoduje, że znajdują one zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym. Co więcej, witamina C w naturalnej postaci jest znacznie bardziej skuteczniejsza niż ta syntetyczna.

Dlaczego witamina C jest tak ważna?

  • wspomaga prawidłowe działanie układu odpornościowego
  • przyspiesza produkcję kolagenu i wspomaga skórę, kości, chrząstki, naczynia krwionośne, zęby i dziąsła
  • chroni komórki przed stresem oksydacyjnym
  • dodaje energii i redukuje uczucie zmęczenia i znużenia
  • wspomaga pracę układu nerwowego
  • zwiększa przyswajanie żelaza

Gdzie kupić acerolę?

Jeżeli również chcesz włączyć do swojej diety acerolę, w takim przypadku dobrym wyborem będzie sok 100% z owoców tej rośliny. Najlepiej wybrać sok przecierowy, nieklarowany, bez dodatku cukru, ponieważ wtedy jest on najbardziej wartościowy. Może być on używany przez całą rodzinę, nie tylko przez dorosłych, ale również przez dzieci. Osoby, które nie przepadają za kwaśnym smakiem, mogą kupić sok z dodatkami, na przykład sokiem jabłkowym lub rozcieńczać go w domu. Dzienną dawkę na witaminę C zaspokajają 2 małe łyżeczki deserowe soku z aceroli. Sok oraz inne produkty z acerolą można zakupić w sklepach oferujących ekologiczną żywność.

Polecamy sprawdzić ponad 1000 produktów na stronie sklepu internetowego http://ecoblueberry.pl, bo zdrowe odżywianie ma sens.